FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: HERKOMST PELS >> Nevenproduct vleesproductie

ZES OP DE TIEN PELSJASSEN ZIJN EEN BIJPRODUCT VAN DE VLEESCONSUMPTIE

Van al de verschillende soorten dieren waarvan het vlees wordt gegeten, zijn er een hele reeks waarvan het vel in de lokale of internationale leder- of pelshandel wordt gebruikt.


Vergelijkbaar met leder


Het gaat hierbij vooral om vele soorten lammeren, geiten en konijnen. Vellen van lammeren en geiten kunnen zowel als leder of als pels (omgekeerd lam) verwerkt worden. De vellen van konijn kunnen afkomstig zijn van wilde konijnen van de jacht, kleine hobbyboeren die een tiental konijnen houden of grotere, professionele konijnenhouderijen. Er worden ook konijnen gehouden (1%) waarvan de pels een hogere economische waarde bezit dan het vlees. Het gaat hier om Rex konijnen waarvan de vacht een zeer exclusieve pelssoort oplevert die in prijs en kwaliteit niet met de ‘gewone’ konijnen valt te vergelijken.


Dieren gehouden voor vlees én pels

Dit zijn o.a. de beverrat (nutria) en het karakoelschaap (bij ons beter gekend onder de benamingen Astracan, Persianer of Swakara). In Namibië heeft men ervaren dat karakoelschapen van groot ecologisch belang zijn omdat zij woestijnvorming tegengaan. Terwijl de dieren grazen, blijven er zaden van verschillende plantensoorten in hun vacht zitten, die zij dan meedragen. Onderweg trappen de schapen de zaden in de grond en voorzien deze eveneens van mest, waardoor zij gunstige omstandigheden creëren om de zaden, bij het vallen van de regen, te laten kiemen tot planten. Wanneer de kudde haar jongen werpt wordt het aantal dieren te groot in verhouding tot het beschikbare voedsel in deze weinig vruchtbare gebieden. Een gedeelte van de lammeren wordt daarom na enkele weken geslacht en hun pels komt in de handel terecht. De pels van volwassen schapen heeft een compleet ander uitzicht en wordt niet in de bonthandel gebruikt, maar wordt van zijn wol ontdaan en als leder verwerkt.


Jacht waar landbouw niet kan

In het hoge Noorden is de jacht voor de autochtone bevolking nog altijd hét middel om aan voedsel en een inkomen te geraken omdat landbouw er niet mogelijk is. Pelsdieren zoals bever en muskusrat zijn een belangrijke voedselbron en de verkoop van deze vellen is even logisch als het gebruik van leder van onze runderen en varkens die wij opeten.


Astrakan
Kledingstuk vervaardigd uit lam van het kakaroekschaap (Persianer), afkomstig uit de woestijn
© www.parmentier.be