FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: HERKOMST PELS >> Pelsdierenhouderij

DRIE OP DE TIEN PELSJASSEN KOMEN VAN DIEREN UIT DE PELSDIERENHOUDERIJ

Tegenwoordig is de pelsdierenhouderij in veel landen een belangrijke tak van de veehouderij. Pelsdierenhouderijen doen het economisch vaak beter dan andere dierenhouderijen en op gebied van dierenwelzijn worden nertsen door vele waarnemers aanzien als de best gehouden landbouwhuisdieren. In de Europese Unie zijn er zo'n 6.000 pelsdierenhouderijen. Eind 1800 begon men in Amerika met het houden van pelsdieren. Begin 1900 werd daarmee gestart in Europa.


De twee meest gehouden pelsdieren: nerts en vos

De vossenhouderij is vooral een specialiteit in Finland, waar de pelsproductie zelfs belangrijker is dan de rundvleesproductie. Nerts is wereldwijd het meest gehouden pelsdier, ook in BelgiŽ. In Denemarken worden jaarlijks zoín 12 miljoen vellen geproduceerd. Bont van nertsen is er het vierde belangrijkste exportproduct. Wereldwijd worden er zoín 44 miljoen nertsvellen en 4 miljoen vossenvellen geproduceerd. Dit is een kwart procent van het aantal dieren die mensen jaarlijks gebruiken voor voedsel, kleding en andere doeleinden. Europa is goed voor 57,4% van de wereldproductie van pels.(cijfers 2008)


Pelsdieren aangepast aan boerderijomgeving

De leefomstandigheden op Europese, Amerikaanse en Canadese pelsdierenhouderijen zijn op de behoeften van de dieren afgestemd. Daardoor hebben de pelsdieren zich door de jaren heen volledig aan hun boerderijomgeving aangepast. Onafhankelijk diergeneeskundig onderzoek heeft aangetoond dat pelsdieren er beter verzorgd worden dan kippen, varkens en runderen die we dagelijks verorberen. Pelsdieren worden op de pelsdierenhouderij gedood en gepelst. Er is dus geen transport naar slachthuizen, wat vanuit het oogpunt voor dierenwelzijn een pluspunt is.


Jaarlijks 1.000.000 ton restafval gerecycleerd via pelsdierenhouderij

Op jaarbasis eten pelsdieren in Europa circa 1.000.000 ton restafval dat afkomstig is van pluimveehouderijen, visverwerkende bedrijven en slachthuizen. Dit afval is niet geschikt voor menselijke consumptie. In de pelsdierenvoeding wordt dit afval vers verwerkt daar waar bij petfood dit afval nog talrijke behandelingen (verwarmen, koken, drogen...) moet ondergaan. Bovendien is de afzetmarkt voor pedfood verzadigd. Zo wordt afval omgezet in het fel beheerde natuurproduct bont dat op Europees niveau goed is voor 150.000 arbeidsplaatsen. In tegenstelling tot andere landbouwhuisdieren hoeven voor pelsdieren geen gewassen verbouwd te worden, hetgeen een niet te miskennen ecologisch pluspunt is.Meer info over pelsdierenhouderij: www.pelsdieren.be


Bontjas
Nerts, het meest gehouden pelsdier op de boererij
© www.parmentier.be


Bekijk
VIDEO
Pelsdierenhouderij in Europa