FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: HERKOMST PELS

HET AANBOD VAN PELS IN DE DETAILHANDEL IS VAN ZEER DIVERSE ORIGINE

Pels kan zowel een bijproduct zijn van vleesproductie, van bestrijding van schadelijke diersoorten voor de landbouw of natuurgebieden, van overlevingsjacht of van gespecialiseerde pelsdierenhouderijen.


6 op de 10 pelsjassen bijproducten vleesconsumptie.


Alle stukken lamsvlees die wij eten, waren oorspronkelijk omhuld door een vel. Dat vel kan verwerkt worden tot het zeer populaire omgekeerd lam. Dit wordt niet altijd als een bontjas beschouwd omdat het haar aan de binnenkant zit, maar het is wel degelijk pels. Andere vellen die uit de vleesconsumptie worden gerecupereerd zijn konijn en geit. De vellen van geit worden vaak zo verwerkt dat je een omkeerbare jas hebt. Deze kan dan zowel als pelsjas (met de haren aan de buitenzijde) of als jas in daim of leder (met het bont aan de binnenkant) gedragen worden.


3 op de 10 jassen afkomstig uit pelsdierenhouderij.


De belangrijkste zijn nerts en vos. Deze pelsdieren hebben zich door de jaren heen volledig aan hun boerderij omgeving aangepast (zijn gedomesticeerd). De leefomstandigheden zijn op de behoeften van de dieren afgestemd. Op jaarbasis eten pelsdieren in Europa circa 1.000.000 ton restafval dat afkomstig is van pluimveehouderijen, visverwerkende bedrijven en slachthuizen. Dit afval is niet geschikt voor menselijke consumptie.


1 op de 10 pelsjassen afkomstig van jacht.


Jacht die we kunnen opsplitsen in de bestrijding van schadelijke soorten (denk maar aan de muskusrat in BelgiŽ) en de overlevingsjacht, hoofdzakelijk door Indianen en Eskimo's. In het koude Canada bijvoorbeeld - een gebied vijf maal zo groot als West-Europa - leven nog steeds zo'n 60.000 Indianen en Eskimo's van de jacht op pelsdieren. De jacht is voor hen een belangrijk middel om aan voedsel en inkomen te geraken omdat landbouw er door de klimatologische omstandigheden niet mogelijk is.
Omgekeerd lam
Omgekeerd lam, een bijproduct van vleesconsumptie
© www.parmentier.be