FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: RESPECT VOOR DE NATUUR >> Pelsproductie is natuurvriendelijk >> Looien pels

PRINCIPE LOOIEN PELS

Het looien van pels is in Europa onderhevig aan strenge reglementeringen voor het milieu. Dit looien is in vergelijking met het looien van leder veel minder agressief omdat de delicate vacht moet behouden blijven en niet mag beschadigd worden. En omdat bont beschikbaar is in een grote waaier van natuurlijke kleuren wordt slechts een klein gedeelte van de pelzen geverfd.

Na het afpelzen van de dieren op de farm worden de vellen met zaagsel behandeld om ze te drogen. Zo worden ze aangeboden op de veilingen (tamelijk stijf). Na de verkoop gaan deze ‘ruwe’ vellen naar de pelslooierij waar ze de volgende 10 stappen doorlopen:

Stap 1: Terug opweken van de pelzen in water
om het leder te laten opzwellen en de pels te reinigen. Daarbij worden vetalcohalethoxylaten VAE en vetalkoholethersulfaten VAES  gebruikt. Dit  mengsel is te vergelijken met wat de dames in hun wasmachines gebruiken, maar wel zachter (groener) dan de courante huishoudelijke wasproducten om de haren van de pels niet te verstoren.

Stap 2: Ontvliezen en ontvlezen van de pelzen.

Stap 3: Pelzen in een wasbad om verder te reinigen.
Opnieuw met hetzelfde zachte mengsel zoals in stap 1 met detergenten die toegelaten zijn door de nieuwe detergentenverordening. Deze verordening stelt dat deze producten volledig biologisch afbreekbaar moeten zijn.

Stap 4: Pelzen in een pikkelbad om de ledervezel voor te bereiden op de looiing.
Dit is een bad met water, zout (gewoon keukenzout) en zuur. Als zuur wordt meestal mierenzuur of azijnzuur gebruikt. Bij correct gebruik zijn deze producten niet schadelijk voor het milieu. Mierenzuur en azijnzuur zijn voedingssupplementen respectievelijk toegelaten onder het nummer E236 en E260.

Stap 5: Pelzen in een looibad om deze tegen bederf te beschermen.
Hierbij gebruikt men aluminiumzouten onder de vorm van aluminiumsulfaat (aluminiumsulfaat wordt o.a. gebruikt in de reiniging van drinkwater), aluin (kalium-aluminium-dubbelzout, aluin wordt gebruikt in de scheerstick om het bloed te stelpen als men zich snijdt bij het scheren) of aluminiumchloride ( zit o.a. in deodorants). Daarnaast gebruikt men ook langketige aldehyden (geen formaldehyde) voor het zacht maken van de pels.
Opmerking: typisch voor het looien van de edelpels is dat er weinig looistoffen gebruikt worden, want hoe meer looistoffen er gebruikt worden hoe minder soepel en rekbaar de pels wordt. Dit is dus juist het omgekeerde van het looien van leder voor schoenen waar men bakken vol chroom gebruikt + extra vulstoffen om het leder onrekbaar te maken.

Stap 6: Pelzen in een bad om te neutraliseren.
Dit heeft als doel het vastzetten van de looistoffen, vooral het aluminium. Hierbij wordt de zuurtegraad opgetrokken van ph 3 naar ph 4 a 4,2.

Stap 7: Zwieren van de pels
om zoveel mogelijk water te verwijderen

Stap 8: Pelzen in een kickerbak
om de huid te vetten en soepel te maken. Hierbij wordt meervoudig onverzadigd vet aan 40°C in de pelzen gestampt. Als basis voor het meervoudig onverzadigd vet gebruikt men bijvoorbeeld klauwenolie (olie van de hoeven van runderen) of lanoline (extract van wol), lijnzaadolie, reuzel e.d.
Opmerking: hier zijn opnieuw - bij de keuze van het onverzadigd vet - veel meer beperkingen dan bij het looien van leder. Zo kan men bvb geen visvet gebruiken wegens de geur.

Stap 9: Pelzen uitwringen en drogen
om een te veel aan vet en water te verwijderen.

Stap 10: Pelzen draaien in zaagsel
om een te veel aan vet weg te halen.

OPMERKING
 • Er zijn 4 giftige zware metalen: lood, arsenicum, cadmium en kwik. Deze worden niet gebruikt in de looierij.
 • Chroom wordt soms gebruikt voor het looien van pelzen die moeten geverfd worden. Chroom wordt bijna altijd gebruikt voor het looien van gewoon leder. Er zijn twee soorten Chroom-verbindingen: Chroom-hexavalent en Chroom-trivalent. Het eerste is gevaarlijk en giftig, het tweede niet. Enkel dit laatste wordt gebruikt in de looierijen.
 • In debatten wordt soms verwezen naar het rapport The Industrial Pollution Protection System gepubliceerd door de World Bank om te stellen dat het looien van pels in de top drie staat van de meest milieuvervuilende activiteiten. Het is echter volledig onjuist omdat dit rapport het heeft over het looien van leder en niet over het looien van pels. Het looien van pels staat zelfs niet in de lijst van de 75 meest vervuilende activiteiten. Lees meer


  Video over het looien van bevervellen


 • Ongelooide nertsvellen op veiling
  Stapel niet gelooide (ruwe) nertsvellen
  © www.parmentier.be

  milieuvervuiling-looien-pels-bont-huiden