FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: RESPECT VOOR DE NATUUR

EEN NATUURLIEFHEBBER IN EEN ECHTE PELSJAS: ECO-LOGISCHER DAN U DENKTNatuurliefhebber draagt echte pels


Eén van de belangrijkste oorzaken van de opwarming van ons klimaat zou het verbruik zijn van fossiele brandstoffen. Deze dienen niet enkel om onze wagens te doen rijden, onze huizen te verwarmen of als energiebron in de industrie. Die aardolie wordt ook gebruikt voor de aanmaak van tal van scheikundige en synthetische producten zoals bijvoorbeeld namaakbont, dat door sommigen - onterecht overigens - als een ‘groen alternatief’ wordt aanbevolen voor natuurlijke pels. Iemand die van de natuur houdt, draagt dus bij voorkeur natuurlijke pels. Maar een natuurliefhebber in een echte bontmantel, lijkt dat niet wat vreemd? Men kan zich toch even goed warm houden met een wollen mantel! Daarvoor moeten geen dieren gedood worden, is wellicht de eerste reactie. Laten we dit argument even van naderbij bekijken.


Wolproductie enorme impact op natuur

De enorme hoeveelheden schapen die wereldwijd gehouden worden voor wolproductie (één miljard) hebben een niet te onderschatten impact op de natuur en de daarin levende fauna.
De wolproductie in Latijns-Amerika en Australië gebeurt ten koste van enorme oppervlakten ongerepte natuur en de daarin levende wilde dieren. Bovendien wordt vergeten dat deze schapen, eens ze niet meer voldoende wol produceren, ook geslacht worden net zoals runderen, kippen of ... nertsen. Vroeg of laat sterven alle dieren. Is er dan geen fundamenteel verschil tussen enerzijds het doden van dieren die niet met uitsterven bedreigd worden en speciaal voor een bepaald doel gekweekt worden en anderzijds het definitief verdrijven (uitroeien) van lokale diersoorten door het vernietigen van hun natuurlijke levensruimte alleen maar om productie van wol mogelijk te maken?


Langer hetzelfde dragen goed voor milieu

Waarmee moeten we ons kleden? Katoen misschien? Een kleine rekensom zou snel aantonen dat ook de katoenproductie veel natuurlijke levensruimte voor wilde dieren inneemt. Zonder te spreken van de gevolgen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Bij niet-biokatoen (de overgrote meerderheid) worden de velden per cyclus soms tot dertig keer behandeld met allerlei meststoffen en onkruidverdelgers. Op wereldvlak gaat één vierde van het pesticidenverbruik naar de katoenproductie! Waarmee moeten wij ons – als mensen met een hart voor de natuur - dan wel kleden? Het juiste antwoord is: langer hetzelfde dragen.


Bontkleding gaat zeer lang mee

Hoe vreemd het ook mag klinken: het beste voor de natuur en de dieren is het dragen van kleding die lang meegaat. Iedere vorm van kledingproductie heeft immers een impact op de natuur. Door te opteren voor kleding met een lange levensduur en die bovendien recycleerbaar is, verminderen wij deze negatieve impact. Een nertsmantel bijvoorbeeld gaat vlot 30 tot 40 jaar mee. Mensen die geen bont bezitten weten meestal niet dat een pelsmantel, eens dat die niet meer modieus oogt of niet meer past, volledig kan worden herwerkt (een vorm van recycleren) tot een nieuw en actueel model. Pels werd al gerecycleerd lang voordat de Duitse bioloog Ernst Haecker in 1866 het woord ‘ecologie’ had bedacht.


Nerts
Het natuurlijke kledingmateriaal nerts heeft een zeer lange levensduur en wordt gerecycleerd
© www.parmentier.be