FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: RESPECT VOOR DE NATUUR >> Pelsproductie is natuurvriendelijk

PELSPRODUCTIE IS RELATIEF GROEN

De productie van pels verbruikt relatief kleine hoeveelheden energie en genereert weinig vervuiling. Er wordt zelfs aan recyclage gedaan.


Pelsdierenhouderijen belangrijke verwerkers van afval

De pelsdierenhouderij sluit perfect aan bij de dierenhouderij voor onze voedselproductie. In Europa alleen wordt jaarlijks circa 1.000.000 ton restafval dat afkomstig is van pluimveehouderijen, visverwerkende bedrijven en slachthuizen gerecycleerd als diervoeder in de pelsdierenhouderij en zo omgezet tot het prachtig natuurproduct bont. In de pelsdierenvoeding wordt alle afval vers verwerkt daar waar bij petfood dit afval nog talrijke behandelingen (verwarmen, koken, drogen...) moet ondergaan. Bovendien is de afzetmarkt voor petfood verzadigd.


Pelsproductie neemt weinig ruimte in

Er is in verhouding minder grond nodig om nerts te produceren dan om katoen of wol te produceren.
En de pelsdierenhouderij verbruikt relatief weinig elektriciteit, fossiele brandstoffen en water. In tegenstelling tot andere landbouwhuisdieren hoeven voor pelsdieren geen gewassen verbouwd te worden, hetgeen een niet te miskennen ecologisch pluspunt is.


Europese landbouwmilieuwetgeving ook van toepassing op pelsdierenhouderijen


Wildpels ultieme "kleding uit de natuur"

Wildpels is gebaseerd op duurzaam gebruik van natuurlijke productiecycli en ecosystemen. Trappers maken gebruik van brandstof voor hun sneeuwscooters om in de wildernis te jagen. Er is ook brandstof nodig om de pelzen te vervoeren naar de veilingen, de looierijen, de bontateliers en de verkooppunten.
Niets is perfect "groen" in onze internationale markt. Maar wildpels is de ultieme "kleding uit de natuur", gebaseerd op duurzaam gebruik van natuurlijke productiecycli en ecosystemen. Elke planten- en diersoort brengt immers meer nakomelingen voort dan nodig om zichzelf te vervangen. Van deze natuurlijke overschotten is wildpels afkomstig. Het maakt deel uit van wat de autochtone bewoners van Canada de "cirkel van het leven" noemen.


Looien pels veel minder agressief dan looien leder

Ruwe pelzen zijn hard en vettig en onderhevig aan bederf. Daarom worden ze gelooid zodat ze zacht, soepel, duurzaam en lang bestand worden tegen bederf. Het looien van pels is in Europa onderhevig aan strenge reglementeringen voor het milieu. Dit looien is in vergelijking met het looien van leder veel minder agressief omdat de vacht moet behouden blijven. En omdat bont beschikbaar is in een grote waaier van natuurlijke kleuren wordt slechts een klein gedeelte van de pelzen geverfd.


Geen pelsafval bij maken bontkleding

Alle pels, waarvan de haren naar buiten worden gedragen, worden individueel gesneden en genaaid. De kleine overgebleven stukjes pels bij dit werk (pootjes, staarten, flanken…) worden verzameld, op kleur en structuur gesorteerd, en dan samengestikt in pelsnappetten. Uit deze pelsnappetten worden vervolgens minder dure pelskledingstukken gemaakt of pelsbinnenvoering voor regenjassen. Letterlijk alles wordt dus gebruikt bij de pelsverwerking. Er is dus zo goed als geen pelsafval bij het maken bontkleding.

VIDEO

Deze korte video toont het verschil op ecologisch vlak tussen echte pels en namaak.


bontsjaal

Bontsjaal in vos


Bekijk
VIDEO
Pelsdierenhouderij in EuropaDownload
BROCHURE
over wildpels