FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: VOORWOORD

KAN MEN STELLEN DAT PELS "GROEN" IS?

Het kledingmateriaal pels dat op een verantwoorde en duurzame manier bekomen wordt is effectief een "groen" product.


Net zoals uw andere kledingmaterialen, niet 100% "groen"


Al was het maar omdat fossiele brandstoffen worden gebruikt om het bont op de markt te brengen en er chemische producten worden gebruikt bij het looien. Maar milieuvriendelijke kleding moet bestaan uit materialen die natuurlijk, hernieuwbaar en duurzaam zijn. Dit is duidelijk het geval voor pels. Het is een natuurlijk materiaal met een lange levensduur (sommige bontkleding wordt door meer dan één generatie gedragen), dat effectief wordt gerecycleerd en finaal biologisch afbreekbaar is. Wanneer dit natuurlijke kledingmateriaal er op een verantwoorde en duurzame manier komt, kunt u gerust stellen dat pels "groen" is.


Aandacht voor milieu en dierenwelzijn

Wie onbevooroordeeld naar de actuele feiten kijkt, zal vaststellen dat de hedendaagse pelssector in de voornaamste regio’s verantwoord werkt en goed gereguleerd is met aandacht voor mens, milieu, dierenwelzijn, en de bescherming van diersoorten en hun natuurlijke biotoop. Vooral in West-Europa (de grootste producent van gekweekte pels), Amerika en Canada (een belangrijke producent van wildpels) zijn vanuit de bontsector talrijke initiatieven genomen om de sector aan nieuwe maatschappelijke eisen rond dierenwelzijn en milieubescherming aan te passen. De pelssector is – net zoals vele andere sectoren - enorm geëvolueerd de laatste 30 jaar en is zich meer en meer gaan opstellen als een verantwoordelijke branche met aandacht voor de maatschappelijke bekommernissen rond milieu en dierenwelzijn.


Introductie westerse normen in China

Het IFTF (International Fur Trade Federation – Internationale Bontfederatie) opende recent een kantoor in China met o.a. als doel er de Westerse normen rond dierenwelzijn en milieu versneld ingang te doen vinden. Niet in alle delen van de wereld is de aandacht voor het milieu en dierenwelzijn zo doorgedrongen als in het Westen. In Azië vinden we bijvoorbeeld naast de meest moderne bontlooierijen, met alle aandacht voor het milieu, ook looierijen die aan geen enkele Westerse norm voldoen. Idem voor pelsdierenhouderijen. Maar dat is geen probleem binnen de pelssector alleen. Het is een probleem voor alle producten die afkomstig zijn uit Azië. China is sinds 2007 de grootste vervuiler ter wereld en wordt daarvoor met de vinger gewezen. Maar hoeveel Westerse consumenten geven er zich rekenschap van dat, door hun vraag naar goedkope wegwerpproducten, de helft van de Chinese vervuiling veroorzaakt wordt door Westerse bedrijven die hun productie en daarmee gepaard gaande vervuiling naar China hebben verplaatst?


Wanneer u kiest voor het natuurlijke kledingmateriaal pels dat er op een verantwoorde en duurzame manier komt, kunt u gerust stellen dat pels "groen" is.Bodywarmer in bont
© www.parmentier.be