FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: RESPECT VOOR HET DIER

DE HEDENDAAGSE BONTHANDEL HEEFT OOG VOOR DIERENWELZIJN

De mens heeft net als alle andere dieren het recht om van de natuur en de daarin levende dieren en planten te leven. Maar als enig wezen met een moreel bewustzijn is de mens het aan zichzelf verplicht dit op een verantwoorde manier te doen, namelijk rekening houdend met het welzijn van het dier en de draagkracht van de natuur.


Normen voor houden pelsdieren


De wetenschappelijke kennis rond het welzijn van pelsdieren op pelsdierenhouderijen wordt steeds groter. Met als gevolg dat ook de normen voor het houden van pelsdieren evolueert. Hierbij wordt vanwege de pelsdierenhouderij in Europa, Amerika en Canada steeds gestreefd naar een balans tussen economische belangen en dierenwelzijn. Enkel extremisten willen dat het ene een absolute voorrang krijgt op het andere.


Humane vangstmethoden voor wildpels

Pels uit het wild is de ultieme "kleding uit de natuur", wanneer die gebaseerd is op duurzaam gebruik van natuurlijke productiecycli en ecosystemen. Duurzame jacht maakt deel uit van wat de autochtone bewoners van Canada de "cirkel van het leven" noemen. Naast aandacht voor het behoud van pelsdiersoorten en hun natuurlijk biotoop is er halfweg vorige eeuw ook aandacht ontstaan voor humane vangstmethoden. De Canadese pelshandel was de drijvende kracht achter de introductie van het AIHTS (Agreement on International Humane Trapping Standards ) voor het vangen van dieren. Deze normen worden nu ook gehanteerd in andere regio's, waar dieren niet om hun pels worden gevangen (bijvoorbeeld voor controle van ziektes, bescherming van landbouwgewassen of dijken) .


Controle origine pels

Meer en meer Westerse consumenten willen zekerheid dat pels afkomstig is van dieren waarbij aandacht werd geschonken aan dierenwelzijn. Daarom werd recent wereldwijde het Origin Assured-label (OA) voor pels geďntroduceerd. Dit OA-label garandeert dat het bont afkomstig is uit een land waar nationale of regionale standaarden gelden voor de productie van bont. Dit zowel voor gekweekte pels als pels uit het wild.Nerts
Gedomesticeerde nerts op pelsdierenhouderij
© www.pelsdieren.be