FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: RESPECT VOOR DE MENS

WEINIG SECTOREN BRENGEN ZO EEN MOZAIEK VAN MENSEN, CULTUREN EN ACTIVITEITEN SAMEN

De pelshandel is een opwindende, complexe en echt internationale handelssector waarin wereldwijd ťťn miljoen mensen fulltime werkzaam zijn. Je hebt de trappers in het hoge Noorden, de pelsdierhouders op de boerderijen en de herders in woestijnachtige gebieden. Het vakmanschap van de pelsverwerker is in ons geÔndustrialiseerd tijdperk nog altijd niet vervangbaar door machines.Trappers en herders belangrijk voor natuurbehoud

Zij ondersteunt o.a. de verdere levensvatbaarheid van een scala aan vaardigheden en leefwijzen die een belangrijke rol spelen op het gebied van natuurbehoud. Het is een zich verantwoordelijk opstellende industrie, sterk gereguleerd en geŽngageerd in dierenwelzijn en milieubescherming. Er worden geen diersoorten gebruikt die met uitsterven zijn bedreigd.


Verkoop via veilingen

Pelsdierenhouders, trappers en herders zorgen samen voor het aanbod van een zeer breed gamma aan bont. De overgrote meerderheid van deze ruwe pelzen worden verkocht via moderne, internationale veilinghuizen, die vaak gelokaliseerd zijn in de producerende streken. De grootste veilinghuizen bevinden zich in Kopenhagen, Helsinki, Sint-Petersburg, Seattle en Toronto. De pelsdierenhouders en trappers krijgen de prijs uitbetaald die geboden werd op de veiling, verminderd met een kleine commissie voor het sorteren van hun vellen en de afhandeling op de veiling. Vervolgens vertrekken de ruwe pelzen naar de looierij.


Looien zeer oude toepassing van scheikunde

Het looien van dierlijke huiden is een van de eerste menselijke exploraties in de geheimen van de toegepaste scheikunde. Moderne pelslooiers hebben deze technieken verder geperfectioneerd. Hun vakmanschap zorgt voor soepele, glanzende en bovenal duurzame pelzen. Het looien gebeurt in verschillende stadia, volgens het eigen geheime recept van de looier dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Sommige van deze processen nemen verscheidene weken in beslag en vergen meer dan veertig bewerkingen. De belangrijkste internationale centra voor het looien van pels bevinden zich in de Baltische Staten, Canada, China, Rusland, Frankrijk, Duitsland en ItaliŽ. Eens gelooid vertrekken de vellen naar de pelsbewerker.


Pelsambacht houdt stand tegen industrialisering

Door de industrialisering verdwijnen steeds meer ambachten en worden ze nog slechts beoefend als demonstratie voor een museumpubliek. Dit is niet het geval wat het pelsambacht betreft. Gezien elke pels verschillend is van tekening, vorm, karakter en kwaliteit en ook de haarlengte en de kleurtinten altijd lichtjes anders zijn, is men er nog altijd niet in geslaagd de pelsverwerking (voor pelskleding met de haren aan de buitenzijde) te automatiseren. Daardoor is ieder afgewerkt pelskledingstuk finaal "one of a kind".
Alles bij elkaar genomen duurt het minstens een half jaar, meestal een jaar, vanaf het moment dat de pelsdierenhouder of trapper zijn pelzen naar de veiling zendt, tot het kledingstuk volledig klaar is voor de detailhandel.

Pelsjas in nerts met sabelbont
Nerts met sabelbont
© www.parmentier.be