FR
Contact
Webmaster
PELSisGROEN.be Een nieuwe visie op pels
Voor een eco-bewuste wereld
HOMEOOOO VOORWOORD

HERKOMST PELS RESPECT VOOR DE NATUUR
RESPECT VOOR HET DIER
RESPECT VOOR DE MENS
NATUURLIJKE PELS VERSUS NEPBONT

VIDEO

Spatie
U bevindt zich hier: RESPECT VOOR DE MENS >> Pelsambachtsman

HET VAKMANSCHAP VAN DE PELSAMBACHTSMAN IS IN HET GEINDUSTRIALISEERD TIJDPERK NOG ALTIJD NIET VERVANGBAAR DOOR MACHINES


Ontwerpen bontkleding vereist zeer speciale kennis.

Deze kennis wordt van generatie op generatie doorgegeven. Het vergt nieuwelingen verschillende jaren vooraleer ze echt alle knepen van het vakmanschap onder de knie hebben. Geen twee pelzen zijn immers gelijk, maar ze moeten op zo een manier samen worden gebracht dat ze samen een mooi geheel vormen. Ook iedere bundel pels is verschillend en daardoor is het steeds opnieuw een uitdaging voor de pelsambachtsman (of -vrouw) om er voor te zorgen dat die verschillende pelzen samen een mooi kledingstuk vormen.
De tientallen uren vakkundig handwerk in elk stadium van het productieproces, van sorteren tot reparatie, ontwerpen en vervaardigen, zijn belangrijke componenten die tot de uiteindelijke kost van een bontjas bijdragen.


Geen pelsafval bij productie

Gezien bont een kostbaar kledingmateriaal is, zorgt de pelsambachtsman er ook voor dat er zo goed als geen verlies van dit materiaal is. De kleine overgebleven pelsstukjes worden verzameld, op kleur en structuur gesorteerd, en kunnen vervolgens dan samengestikt worden in pelsnappetten. Dit zijn lakens van ongeveer 110cm lang op 60cm breed. Uit deze pelsnappetten kunnen minder dure pelskledingstukken worden gemaakt of pelsbinnenvoering voor regenjassen. Letterlijk alles wordt door de pelsambachtsman gebruikt bij de pelsverwerking.


Bontbewerker herwerkt oude pelsmantels

Pels heeft een zeer lange levensduur en is kleding die daadwerkelijk gerecycleerd wordt omdat het een kostbaar materiaal is. Oude pelskleding kan door een pelsambachtsman volledig gedemonteerd worden en herwerkt worden in een actueel model of als voering in een regenjas. Het is best mogelijk dat die prachtige, mooie bontvest die u deze winter ergens in het straatbeeld zag, in feite een mantel was van twintig jaar oud die recent werd omgewerkt tot een modern en jong model. Bepaalde pelssoorten kunnen zelfs geschoren worden en zo een volledig andere look krijgen.

Bekijk hier de prachtige Canadese video "De kunst van het pelsambacht"bontverwerking is een ambacht
© www.parmentier.be